Algemeen

Voor diegenen die nog nooit carnaval hebben meegemaakt willen wij hier een beeld schetsen van carnaval op Lamswaarde en de Stichting Carnaval der Lamsoren. In de vele jaren dat er op Lamswaarde carnaval wordt gevierd, is het uitgegroeid tot het evenement dat het nu is. We denken dat Lamswaarde tijdens carnaval de hoofdstad van Zeeland genoemd mag worden. Op Lamswaarde is een bijzonder mooie optocht te zien die elk jaar drukker bezocht wordt door vele mensen, ook van ver buiten de dorpsgrenzen. We hebben al sinds jaar en dag een lange stoet, nog steeds meer wagenbouwers en loopgroepen weten hun weg naar het Lamsorenland te vinden. Lamswaarde is het enige dorp in de gemeente Hulst waar de optocht ieder jaar wordt geopend door de burgemeester, die dan door de Prins ontboden wordt op de prinsenwagen op de Vèrkensmarkt (zie foto). Hier houdt de Prins zijn openingsspeech, gevolgd door een toespraak van de burgemeester. Vervolgens gaat de optocht van start en tonen de vele loopgroepen en wagens hun creatieve creaties aan de menigte in Lamswaarde; de stoet op Lamswaarde moet je gezien hebben! Na de optocht treden Marco Kraats en op in de Luifel, zie het programma voor meer info!

Op zondag- en op maandagavond is het weer feest in ons dorpscentrum “de Luifel”. Op zondag staat DJ Maarten op de buhne. ‘s Maandags organiseren we ‘s middags traditioneel het Kindersongfestival: een uniek evenement tijdens carnaval in Zeeland omdat het geen play-back of soundmixshow betreft. De kinderen zingen hun liedjes met zelfgemaakte teksten live. Dikwijls met een knipoog naar de plaatselijke gebeurtenissen en mensen. Lang van tevoren wordt er al dan niet met de ouders geoefend. De maandagavond is omgedoopt tot Lamsorenfestival! Na het songfestival kunnen we lekker blijven hangen. Vanaf 18.00 uur serveert café De Koning een carnavalsmenu. 

Natuurlijk vergt de organisatie van ons carnavalsprogramma wel de nodige voorbereiding. Bovendien willen we op Lamswaarde altijd alles tot in de puntjes geregeld hebben, zodat we goed voor de dag komen. Dit geldt niet alleen voor de carnavalsstichting maar eigenlijk voor alle verenigingen op het dorp, die ook geregeld met elkaar overleggen en samenwerken. We zijn dan ook blij dat we een bestuur hebben dat een heleboel ervaring heeft opgedaan in al die jaren. De laatste jaren is het bestuur sterk verjongd, de jongere generatie heeft het stokje overgenomen van de oudere garde. Gelukkig kunnen we voor raad en daad nog altijd bij deze mannen terecht, zij bezitten immers een brok ervaring! Zelfs op mensen van het eerste uur, die nog bij de oprichting betrokken waren, doen we jaarlijks een beroep. Men zal begrijpen dat er een heleboel te regelen valt om er voor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Sinds enige tijd werken we vanuit een vast draaiboek waarin alle taken, van het leegruimen van “de Luifel” tot het bijvullen van de chips omschreven staat. Vooraf verdelen we alle taken en dan is het maar beter dat je op die vergadering aanwezig bent anders heb je heel veel kruisjes achter je naam staan met dingen die je moet doen.....

We beleven met zijn allen ontzettend veel lol, zowel voor, tijdens als na carnaval en daar is het toch eigenlijk allemaal om begonnen. Wat op zich ook uniek is bij de Lamsoren is dat we jaarlijks een Prinsenbal organiseren waarbij de nieuwe Prins, hofdames, Raad van Elf en politiemannen worden voorgesteld aan het publiek. Waar andere verenigingen dit enkel bij bekendmaking van een nieuwe Prins doen staat ook dit evenement jaarlijks op ons programma. We proberen er altijd een hele show rond te bouwen zodat de uiteindelijke bekendmaking spectaculair is. Meer over het Prinsenbal is te lezen onder het kopje Prinsenbal. Prins Denniekes (Denny Colpaart) zwaait dit jaar weer de scepter. Met een super jong Gevolg gaat Prins Denniekes weer voor goud dit jaar!

 

Niet alleen op ons eigen dorp, maar overal waar we tijdens carnaval naar toe gaan, maken we er een feest van. Sinds een paar jaar hebben we een nieuwe prinsenwagen, waar we anderhalf jaar met man en macht aan hebben gebouwd. Als wij meerijden in de diverse carnavalsoptochten vinden wij dat we ons goed moeten presenteren. Een goede geluidsinstallatie en ingestudeerde dansjes zorgen ervoor dat we ook op de prinsenwagen laten zien dat Lamswaarde van de partij is. 

 

Veel plezier maken met elkaar staat voor ons hoog in het vaandel en dat willen we graag naar buiten toe laten zien. Kom daarom ook naar Lamswaarde, dan kunt u zelf zien en beleven waar een klein dorp groot in kan zijn!